...ve zamane genci yazmaya başlar.
Create your own banner at mybannermaker.com!

28 Aralık 2012 Cuma

2013'e çeyrek kala 3 yeni albüm

Yeni yıla çeyrek kala müzikle haşır neşir olmak için üç güzel isim... Üç süper albüm... Sizin için dinledim, ayrıntılara girdim.
 
Dikkat: Bu yazı, albümlere ilişkin ciddi detaylar ve değerlendirmeler içermektedir!


KRALİÇE'NİN TAHTI NE KADAR SAĞLAM?

Hande Yener - Kraliçe: Üç favori şarkıcımdan biridir Hande Yener. Diğer ikisi -çocukluğumdan beri listenin başında olan- Funda Arar ve Gülşen. Yener, "Hande'ye Neler Oluyor?" albümüyle bendeki yerini sağlamlaştırmıştı. Elektronikten vazgeçmişti belki ama bu yeni şarkıları da hiç fena değildi, hem de elektronik alt yapılar barındırıyordu. Nitekim bu albüm, özellikle de hatırlayacağınız gibi 'Sopa', 'Yasak Aşk' ve 'Bodrum' müthiş fırtınalar estirdi. 'Sopa'nın içinden çekip çıkardığım "İlacın etkisi yok" sözü benim mottom haline geldi adeta. Bu sözü nerelere yazmadım ki: Not defterime, ders kitaplarıma (Klasik 'liseli hareketleri' rüzgarı bir ara beni de etkiledi, evet)... Hele de böylesine hareketli bir şarkıyı, tam coşumluk, enerji verici bir şarkıyı "Hande'yle Yaz Bitmez"deki remix versiyonu olan 'Sopa (Chill Out Mix)'le daha da sevdim. Hareketli bir pop şarkısı ancak bu denli melankolikleşebilirdi. Adeta sözleri aynı olan, ama müziğiyle tamamen zıt iki farklı "Sopa" şarkısı oluşmuştu birden. Bu şarkıyı ve "Hande'ye Neler Oluyor?"daki diğer tüm şarkıları en az bin kez dinlemişimdir. Albüm öyle içime sinmişti. Ne var ki "Teşekkürler" gerek çıkış mevsimi gerek içindeki şarkılar nedeniyle bir iğreti durdu, içime işlemedi, kenarımda kaldı. Şarkılara bağlanmak için çaba gösterdim ama "Havaalanı" ve "Unutulmuyor"la geçen birkaç ayın ardından albümü rafa kaldırdım. Sevdiğim birkaç özel parçası olmakla birlikte o albümdeki şarkılar bana çok sıradan, vasat, en azından Hande Yener'den beklenmeyen düzeyde geldi. Şu yazımla albümü enine boyuna masaya yatırıp eleştirdim kendimce (Bakınız: Hande Yener’in “Teşekkürler” albümü). Sonra başka bir yazımda da aynen şöyle yazdım: Hande Yener “Teşekkürler”le “Hande’ye Neler Oluyor?”daki başarısını devam ettiremedi bana sorarsanız. Albümünde sadece birkaç iyi şarkı vardı; gerisi sakız. O da tatmin olmamış olacak ki yaza doğru Grup 84’le iki düet şarkı yaptı. “Rüya” ve “Öfkem Var”. O şarkılar da fena değildi, ama biz HY hayranlarını elbette ki yeni bir albüm doyuracaktı. İşte şimdi günümüze geldik... 12.12.12'de çıkan "Kraliçe". Konsept iyi. Başlık iyi. Çıkış tarihi iyi. İçerik? Buyurun, yazının asıl amacına geldik!

"TRİBE GİR" YENİ "SOPA" ADAYI OLABİLİR Mİ ARAYIŞLARI
Bu albümdeki esas heyecanım, yeni bir 'Sopa' arayışıydı. O lezizlikteki bir şarkı bu albümde inşallah vardı... Başladım şarkıları yazacağım bu yazı doğrultusunda dinlemeye:
Hasta: "Kraliçe"nin çıkış şarkısı 'Hasta'yı sevmedim, sevemedim. DJ Pantelis'in yapmış olduğu remixi daha iyi (Cümleleri bitmeden bağlama ve horoz ötüşünü andıran gotik efektiyle en azından ilginç olmuş). Hande Yener'e slow-cansız çıkış şarkıları yakışmıyor. Ondan daha enerjik başlangıçlar bekliyordum.
Kraliçe: Gayet iyi. 'Kraliçe' şarkısı albümdeki en iyi parçalardan biri. Tam Hande Yener'lik.
Tribe Gir: Adı bir tuhaf geldi başta... Ne demek yani tribe gir? Acaba yeni 'Sopa' olabilir miydi bu şarkı dillerde/dilimde? Büyük buluşma gerçekleşti: Şarkıyı dinledim ve gerek sözleri gerek süper ötesi melodisiyle bayıldım, aşık oldum adeta. "İşte bu! Yeni 'Sopa'm bu!" dediğim anda, şarkının melodisinin yabancılara ait olduğunu öğrenip hayal kırıklığına uğradım. Neyse, önemli olan kulağa nasıl geldiği diyerek 'Tribe Gir'le coşuyorum şu günlerde ve herkese de tavsiye ediyorum...
An Meselesi: Özellikle nakarattaki Hande Yener tizliği/tınısı için dinlenmeli.
Bir Şey Var: 'Atma'nın geliştirilmiş versiyonu.
Bir Bela: "Yürüyerek gidiyorum hiç acelem yok ayrılığa... Seninkisi bitmiş olabilir benim duygum bir bela." Fena değil.
Görevimiz Aşk: Konusu iyi gibi ama daha iyi olabilirdi. Ben ne alternatifler kurdum kafamdan bir bilseniz!
Sana Söylüyorum: Fena değil.
Gördüğünüz gibi albümde üstüne konuşacak aman aman şarkılar da yok. "Teşekkürler"den daha iyi bir albüm olmakla birlikte, gelip geçtiğini söyleyebilirim. Hande Yener'in Sinan Akçıl'la kimyası tuttu belli ki, ama artık biraz yenilik yapmalı. Kendi yazdığı sözleri de özlüyorum. Melodiler de birbirine benzemeye başladı. Anlaşılan 'Sopa'ya devam... Ama konuşurcasına çıkan o duru, canlı ve tatmin edici sesiyle Hande Yener hâlâ favori...

FARKLI BİR MÜZİK TÜRÜ VE ŞİİRSELLİĞE VARAN SÖZLER... BU HAFTA BENİ BU ALBÜM AYAKTA TUTTU!

Ceylan Ertem - Ütopyalar Güzeldir: Herkesin başta burun kıvırıp beğenmediği yeni şarkıcıları keşfetmekte üstüme yoktur (Bakınız Hale Caneroğlu, Can Bonomo, Aynur Aydın). Ceylan Ertem'den de "Gece Gündüz"ün birkaç hafta önceki bölümünde adı geçene kadar haberim yoktu tabii. Sonra arama motorunda kısa bir araştırmanın ardından, "Albümü edinilmeliler" kategorisine girdi benim için. 'Annem Duysa Üzülüyor' şarkısının adını duyar duymaz 'Annem Duysa Üzülür' diye bir şarkı yaptım hatta. Albümü blogumun 4 yaşına girdiği 20 Eylül'de çıkmış meğersem. Bu, ikinci albümü. Değişik sözler barındıran, melodileri çok iyi olan bir albüm. Avangart caz ve elektronik diye geçiyor yaptığı müziğin türü. Şiirselliğe varan sözleri sevenlere, hatta Can Bonomo'nun yaptığı İstanbul müziğinin kadın seslendiricisi olarak nitelendirebileceğim türü sevebilecek olanlara iyi bir isim Ertem. Girişteki 'Hayal'et', 'Ne Olursan Ol Gelme', 'Oğlan Acı Çekiyor' ve 'Kaçıncı Yarın' gerçekten çok iyi parçalar. Albümün gotik-slow bir havası var. Bu havaya uymayan tek şarkı 'Annem Duysa Üzülüyor' ve çok kısa olan 'Kış Suçlu Çok'. Yeni bir isim diyemeyeceğim, aslında eski ve köklü bir isim Ceylan Ertem. Böyle daha niceleri var. Ben geç de olsa keşfettim. Haydi hep birlikte 'Oğlan Acı Çekiyor'u dinleyelim! 

CAN BONOMO'DAN YENİ ALBÜM!

Can Bonomo - Aşktan ve Gariplikten: Can Bonomo hayranlarına müjde; dolu dolu bir albüm! Daha her şarksını tahlil edemedim ama yine o enerjik ritmleri ve şiirselliğe varan sözleri şöyle bir dinledim! Edinmeli!

Not düşümü: Benim için Gülşen'in albümünü beklemek artık gündelik yaşamımın bir parçası oldu... Beni tanıyan herkes ama herkes bu bekleyişte olduğumu biliyor artık... Neyse, o albüm seneye kaldı artık (Espriyi anladınız?)... :)

2 yorum:

  1. UUU NE uzun bi yazı olmuş ama okudum kraliçeyi ben de beğendimmm
    yeni bölüm n zamann

    YanıtlaSil
  2. "Hayatını Renklendirmeyi Unutan Adam"ı soruyorsanız, bu hafta sonu blogda olacak. :)

    YanıtlaSil