...ve zamane genci yazmaya başlar.
Create your own banner at mybannermaker.com!

20 Ocak 2013 Pazar

Gözleri Getirin!

Ceylan Ertem keşfi benim için iyi mi oldu kötü mü, emin olamadım açıkçası. Çünkü son bir aydır kesintisiz onu dinliyorum ve cazla elektronik müzik arasındaki tarzına eşlik ediyorum. Hande Yener ve Can Bonomo ile birlikte Ceylan Ertem'in de "Ütopyalar Güzeldir" adlı yeni albümünü kendimce değerlendirdiğim uzun yazımın Ertem başlığı altında genişletilmiş versiyonunu okuyacaksınız şimdi.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki müzik zevkim oldukça geniş bir yelpazede. Özellikle de yeni çıkmış, yeni duyulmuş, hatta henüz çok duyulmamış isimlerin albümlerine karşı özel bir ilgim var (Bakınız: Hale Caneroğlu, Aynur Aydın, Nadide Sultan). Ceylan Ertem de bu listeye en son katılanlardan. Müzik türü ve müzisyen ayırt etmeden, yeni işlere büyük bir heves ve merakla yaklaşıyorum. Tuttuklarımın da sonuna kadar peşinden gidiyorum.
"Yeni şarkıcıları keşfetmekte üstüme yoktur. Ceylan Ertem'den de 'Gece Gündüz'ün birkaç hafta önceki bölümünde adı geçene kadar haberim yoktu tabii. Sonra arama motorunda kısa bir araştırmanın ardından, 'Albümü edinilmeliler' kategorisine girdi benim için." diye başlamıştım geçen ay yazdığım yazıma. "Albümü blogumun 4 yaşına girdiği 20 Eylül'de çıkmış meğersem. Bu, ikinci albümü. Değişik sözler barındıran, melodileri çok iyi olan bir albüm. Avangart caz ve elektronik diye geçiyor yaptığı müziğin türü. Şiirselliğe varan sözleri sevenlere, hatta Can Bonomo'nun yaptığı İstanbul müziğinin kadın seslendiricisi olarak nitelendirebileceğim türü sevebilecek olanlara iyi bir isim Ertem." diye de devam etmiştim... Ceylan Ertem merakım -azalmasını beklerken- bir ay içinde giderek büyüdü tabii. "Ütopyalar Güzeldir"de birbirinden iyi parçalar var. Hem şiirsellik hem de alt yapı açısından. Aslında melodiler çok da iyi değil; yani melodi dediğimiz şey arada kendini hissettiren çalgılar oluyor bu albümde. Hafif bir müzik var genel olarak şarkılarda. Söyleyiş daha ön planda. Söz iniş çıkışları ve hece seslerini uzatarak söyleme Ertem'in belirgin özelliği (Bu açıdan Zakkum'a rahatlıkla benzetebiliriz). "Gibii i-i i-i" gibi mesela. Şarkılarının sözlerini kendi de yazıyor, bilindik şiirleri de şarkıya çeviriyor.
'Hayal'et', 'Ne Olursan Ol Gelme', 'Oğlan Acı Çekiyor', 'Kaçıncı Yarın', 'İstisna' gerçekten iyi parçalar. Dinledikçe her şarkı kulakta yer ediyor ve tekrar edilmek istiyor. Albümün gotik-slow bir havası var. Bu havaya uymayan tek şarkı 'Annem Duysa Üzülüyor' ve çok kısa olan 'Kış Suçlu Çok'. Yeni bir isim diyemeyeceğim, aslında eski bir isim Ceylan Ertem. Müzik kariyeri köklü. Ama nedense herkese ulaşamamış, kendi çapında kalmış bir isim. Ben çok sevdim, tavsiye ediyorum.
Şimdi eski şarkılarını araştırma, didikleme ve mercekleme sürecindeyim. İlk kurbanlar 'Gidip Dinlenmeliyim' ve 'Gözleri Getirin'. Yeni dinlediğim bu eski iki şarkıya da bayıldım! Ceylan Ertem bunca zamandır nerelerdeymiş?
Ben keşfe devam ederken, siz de bir aralık bu kadının şarkılarıyla tanışın derim!

2 yorum:

  1. Web sitene gerçekten çok zaman ayırıyorsun! :) Her girdiğimde yeni bir yazıyla karşılaşıyorum! :) Hepsi de üstünde düşünülmüş şeyler, tebrik ediyorum! :)

    Yorumlarını beğeniyle takip ediyoruz... Bravo...

    gezi yazıların ve çizgiromanlarına ayrıca hayranım

    YanıtlaSil