...ve zamane genci yazmaya başlar.
Create your own banner at mybannermaker.com!

15 Haziran 2013 Cumartesi

Sosyal Bilimler sınavına dair...

Bugün gerçekleşen "LYS - Sosyal Bilimler" sınavına ilişkin nesnel kalmaya çalışarak bir değerlendirme yapacağım.

Tarih: Şimdiye dek hiç çıkmamış konulardan sorular vardı ama test sorularından daha kolaydı bence. Yanlış anlaşılmasın tabii, tarih bu, kolay olur mu hiç! Elbette bilgi sorularıydı. Bilenin işi kolay olurdu diye düşünüyorum.

Coğrafya: LYS'ye iki hafta kalana dek 25 dakika olan süre aniden 20 dakikaya düşürüldü ve 14 soru için 20 dakika pek de "Bu LYS, YGS gibi değil; vakit çok" tanımına uymuyordu. Ülkeler, biyoçeşitlilik, madenler, tarım ve hayvancılık gibi kaynak kitaplarda yer alan doğrudan bilgi soruları yoktu. Yine rehberlik öğretmenlerinin dediği "YGS yorumdur, LYS bilgi" kalıp sözlerinin aksine bence bugünkü sınavda bizden yorum yapmamız istendi ama buna yeterli zaman verilmedi. İkinci kez düşünmeye vakit olmadığından, aslında orta halli olan sorular zor sorulara dönüştü. Yani bu sınavdaki en büyük sorun bence zamansızlıktı.
Sınavdan çıktıktan sonra çevreden şunları duydum (Kimisi abartılı kimisi haklı):
"Bir soruya on dakikam gitti!" 
"Dört tane boşum var!"
"Coğrafya berbat, ben battım!"

Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Deneme sınavlarında ve testlerde genellikle en zor sorular mantıktan geliyordu ancak bu sınavda bence mantık çok kolaydı, zor olansa psikolojiydi. Zaten yoruma açık, güncel konulardan oluşan felsefede tahminimce psikolojiden zorlanılmıştır. Sosyoloji her zamanki gibiydi, paragraf soruları şeklindeydi. Din kültürü ve ahlak bilgisi ise ciddi anlamda bilgi isteyen zor sorulardan oluşuyordu. Bir de bu konuda biraz muammalar var çünkü din mi yoksa felsefe mi çözüleceğine ilişkin sınav anında bir öğrenci öğretmene soru sordu, tabii öğretmenin bu konuda bir bilgisi yoktu. Din çözdük ama felsefeye devam edenler daha şanslıydılar bence.

Benim sınavım mı? Elbette anlatacağım. Daha sonra.

-Notlar- 

- Felsefe dağıtıldıktan on dakika sonra sınıftan çıkmalar başladı. Koca sınıftan çıkmakta olan öğrenciler, sınava devam edenleri biraz etkiledi. Etkiliyor da. YGS'de de bu olmuştu. Keşke izin verilmese. Hem üniversite sınavı çok ciddi bir şey, niçin erken çıkılıyor ki?
- Yeni seriye başlamak için artık dayanamıyorum. Ama bu son bir hafta da bittikten sonra kimse beni tutamaz!   
- Sevgili takipçilerim "Kaptan Briand, Lapaci ve Sipaci" çizgi romanımın aşağıda tekrar paylaştığım final bölümü videosunu sizlerle önceden paylaşmıştım. Ama bu yoğunlukta sanırım rafa kalkacak. Bakalım. Belki de onun "olay"ı da bu olur. 
- Görüşlerinizi lütfen belirtin, yazın, paylaşın ki ben de ona göre bir yol çizeyim. 


Sevgilerimle...

2 yorum:

  1. sınavlar sınavlar bıktık yaa

    YanıtlaSil
  2. yeni siteyi de çizgiromanı da bekliyorum
    yine güzel olacak mı :D

    YanıtlaSil