...ve zamane genci yazmaya başlar.
Create your own banner at mybannermaker.com!

16 Şubat 2013 Cumartesi

YGS'ye bir katkı da, Mert'in Gezegeni sorularıyla!


Bu iş uzun zamandır aklımdaydı aslında; sadece doğru zamanın gelmesini bekliyordum. Şimdi hem YGS'ye yaklaşık 1 ay kaldığı hem de gazetelerin verdiği YGS sorularını hazırlayanlara özendiğim için çalışmamı hızlandırdım; onları blogumda okuduğunuz çizgi romanların karakterleriyle süsleyerek sizlere sunmaya karar verdim! Bir başka deyişle sizlere kendi ellerimle soru hazırladım! İlk yazımda "Kaptan Briand, Lapaci ve Sipaci"nin sevdiğiniz karakterleriyle matematik, biyoloji ve coğrafya çözeceksiniz. Yazılı formatında oldular ama bu bahaneniz olmasın. Cevaplar sonra... Önerilerinizi ve isteklerinizi bekliyorum.

MATEMATİK

Soru 1: Kaptan Briand'ın teknesinin güvertesinde, hızları sırasıyla V ve 3V olan bir karınca ile bir böcek aynı yöne doğru aynı noktadan harekete başlıyor. Ancak böcek, karıncadan 1 dakika sonra yola çıkıyor.
Karınca, kendi hareketinden 4 dakika sonra 60 metre ilerlediğine göre, böcek bu sürenin sonunda karıncanın kaç metre ilerisinde olur?
(Kaptan Briand'ın güvertede gezinirken karınca ve böceği ezmediği varsayılacaktır.)

Soru 2: Kaptan Briand'ın teknesi Karadeniz'de bir yolu dalgalara karşı 5 saatte gidiyor ve aynı yolu dalga yönünde 3 saatte geri dönüyor.
Dalgaların hızının teknenin hızına oranı kaçtır? 

Soru 3: Aynı kapasiteli üç musluk beraber açılınca Kaptan Briand'ın teknesinin su deposunu 8 saatte dolduruyor. Musluklardan ikisinin kapasitesi 1/4 oranında artırılıp diğerinin kapasitesi 1/6 oranında azaltıldığında üçünün birden aynı havuzu kaç saatte doldurabileceklerini bulunuz.

Soru 4: Sipaci'nin kapasitesi, ikiz kardeşi Lapaci'nin kapasitesinin 3 katıdır.
İkisi beraber bir işe başlayıp işi 6 günde bitirirlerse Sipaci'nin ve Lapaci'nin bu işi tek başlarına kaç günde bitirebileceklerini bulunuz. 

Soru 5: Kaptan Briand'ın teknesinin su deposunu üç musluk tek başına sırasıyla 4, 6 ve 8 saatte dolduruyor. Bu üç musluk 2 saat açık kaldığında 3000 litre su biriktiğine göre, deponun tamamı kaç litreliktir?

BİYOLOJİ


Soru 6: Kaptan Briand, Sipaci'nin bilgisini ölçmek için ondan balıklarla ilgili bildiklerini anlatmasını ister. Sipaci şunları söyler: "Kalplerinde her zaman kirli kan bulunur. Yanlış bilmiyorsam kalpleri iki odacıklıdır. Bir kulakçık ve bir karıncıktan oluşmuştur. Solungaç solunumu yaparlar. Sıcakkanlı canlılardır." Kaptan Briand onun verdiği bilgilere sevinir, ama yaptığı hata için de ona kızar. Sipaci'nin Kaptan Briand'ı kızdıran hatası nedir?

COĞRAFYA

Soru 7: Kaptan Briand "Bir denizci bunları bilmelidir!" diyerek Lapaci'ya Basra Körfezi'ni Hint Okyanusu'na bağlayan Boğaz'ı sorar. Lapaci, ikizi Sipaci gibi azar yememek için hangi doğru cevabı vermelidir?

Soru 8: Kaptan Briand: "30 derece enlemlerinden Ekvator'a doğru esen, sıcak kuşakta kıtaların doğu kıyılarına yağış bırakan ve ben henüz o sulara gidemesem de biz denizciler tarafından ticaret rüzgarları olarak bilinen sürekli rüzgardır." Sipaci: "Büyük Sahra çölünde oluşan ve Akdeniz'i geçerek Güney Avrupa'yı etkileyen sıcak-kuru rüzgardır." Lapaci: "Dalmaçya kıyılarında etkili olan soğuk ve kuru rüzgardır."
Denizcilerimizin tanımladığı rüzgarlar hangileridir?

Not düşümü: Eğer bu ilk dosyayı beğendiyseniz, haftaya "Hayatını Renklendirmeyi Unutan Adam"la matematik, geometri ve tarih geliyor!

3 yorum:

  1. Soru hazırlamak ne zormuş yahu! :) Hatamız olduysa affola... :)

    YanıtlaSil
  2. ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
    ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo xdddddddDDDDD

    YanıtlaSil
  3. ee cevaplar ne zaman ??

    YanıtlaSil